Жіночий журнал Ліза - жіночий сайт для сучасної жінки Ліза - онлайн-журнал для успішних дівчат. У тебе є питання – ми дамо відповіді на все. Ми можемо стати твоєю настільною книгою успіху. Новини шоу-бізнесу, корисні поради, секрети краси та здоров'я – ми зробимо твоє життя яскравішим!
UA
RU

Спирт у косметиці: чи це обов'язково шкідливо?

Репутація у спирту у косметиці не найвища. Нас лякають тим, що він сушить шкіру та користі від нього мало. Але це зовсім так. Розповідаємо, чи варто боятись кошти зі спиртом і наскільки цей компонент шкідливий чи корисний.

Спирт у косметиці

«Все набагато складніше, ніж здається на перший погляд. Не завжди слово "спирт" означає класичний у нашому розумінні простий спирт. І не завжди відсутність слова "спирт" означає, що у складі спирти відсутні зовсім і повністю", - розповідає Ася Козлова, хімік-технолог косметичного бренду. — Остерігатися варто простих спиртів, особливо етанолу, метанолу та ізопропілового спирту.

З обережністю денатурований спирт, за винятком сертифікованої органічної косметики, де в загальній формулі він безпечний. Не треба боятися ароматичного бензилового спирту, а також усіх жирних спиртів, перелічених у статті».

Усі види спирту різні

Усі види спирту відрізняються як назвами, а й властивостями. Вони можуть мати зовсім різні структури з різною молекулярною вагою. Саме це визначає, як кожен тип впливає на шкіру та взаємодіє з іншими інгредієнтами. Метанол, гліцерин, етанол – лише невеликий перелік кількох видів спирту.

Нерідке явище в косметиці - спирт як розчинник або емульгатор. Спирти з низькою молекулярною масою, наприклад, ізопропіловий або етанол, діють як розчинники, поглинаючи та розчиняючи інші речовини. Їхня головна властивість — швидке випаровування. Тому вони підходять навіть для жирної шкіри і не залишатимуть небажаних слідів. Вони також допомагають іншим компонентам на кшталт ретинолу чи вітаміну С проникати у шкіру.

Спирт у косметиці

4fresh.ru

Деякі види спирту можуть бути навіть зволожуючими

Високомолекулярні або жирні спирти (цетиловий, стеариловий і цетеариловий) сприяють створенню емульсій і надають пом'якшувальну дію на кінчений продукт. Такі спирти одержують із жирних кислот у рослинних оліях, звідки й пішла назва «жирні» спирти.

Серед головних властивостей варто виділити захист шкіри, вбирання вологи та посилення природного захисного бар'єру шкіри.

Яку функцію виконує спирт у косметичних продуктах

Спирт може застосовуватися в якості:

  • розчинника (розчиняє гідрофобні інгредієнти або розбавляє суміш);
  • емульгатора (дозволяє змішувати дві різні речовини);
  • антисептика (вбиває бактерії);
  • буфера (врівноважує рН);
  • стабілізатора (запобігає поділу або небажаним реакціям);
  • консерванта (мінімізує зростання бактерій або псування);
  • підсилювача проникнення (покращує доставку інгредієнта до шкіри);
  • фіксатора аромату.

Таким чином, спирт є універсальним інгредієнтом, який може виконувати цілий ряд функцій.

Спирт у косметиці

Недоліки спирту у косметиці

Якщо перебрати зі спиртом у косметичних засобах, негативних наслідків не уникнути. Навіть здатність знежирювати шкіру може негативно позначитися на ліпідному бар'єрі, що зробить шкіру сприйнятливішою і чутливішою. Оскільки «жирні» спирти роблять із рослинних джерел, вони, як пальмова чи кокосова олія, можуть закупорювати шкіру.

До деяких жирних спиртів є ще одна невелика претензія – вони можуть викликати реакцію подразнення у чутливої ​​шкіри. Зокрема, коко- та лаурилоглікозиди, які являють собою суміші жирних спиртів та глюкози. Але це лише невеликий виняток.

Ось що роблять зі шкірою прості спирти:

  • Сушать і дратують.

Вони «зривають» природне кислотне оболонку шкіри, зневоднення клітини, і потенційно збільшують шанс появи мімічних зморшок. Використання етанолу пов'язано з подразненням шкіри або контактним дерматитом.

  • Порушують бар'єрну функцію.

Шкіра має природний бар'єр, який допомагає замикати вологу всередині і захищати від стресів навколишнього середовища та інших пошкоджуючих елементів. Спирт порушує цей бар'єр, залишаючи шкіру більш вразливою для впливу подразників, алергенів, бактерій і вірусів. У дослідженні, проведеному в 2003 році, вчені відзначили, що це вірно по відношенню до лікарів, які використовують миючі засоби на спиртовій основі, щоб знезаразити шкіру рук. Вони виявили, що такі антисептики видаляють «бар'єрні ліпіди» (здорові жири на шкірі), тим самим змушуючи шкіру втрачати вологу.

  • Погіршують стан акне.

Багато препаратів проти акне містять спирт через його бактерицидних і матирующих властивостей. Однак ці тимчасові поліпшення не варті довгострокових проблем. У дослідженні 2011 року, наприклад, було виявлено, що препарати проти вугрового висипу з вмістом спирту з часом фактично не вирішують проблему, тому що вони викликають роздратування і сухість, при цьому шкіра жирного типу на такий подразник виробляє ще більшу кількість сала, посилюючи стан акне .

Недоліки спирту у косметиці

Який вид спирту підходить різним типам шкіри?

Для жирної шкіри: засіб із низькомолекулярним спиртом у складі, наприклад, етиловим.

Для сухої шкіри: засоби з високомолекулярними спиртами, які більше зволожують шкіру. Підійде цетил чи стеарил.

Для чутливої ​​шкіри: навіть зволожуючі засоби зі спиртом у складі можуть бути небажаними, особливо за наявності шкірних захворювань.

за матеріалами marieclaire.ua4fresh.ru


Статті на тему

Думка редакції може не збігатися з думкою автора статті.





Ліза у Telegram!
Коментарі
немає коментарів

Будьте першими, хто залишить коментар